2016. március 26., szombat

Húsvéti fonott kalács

Húsvét közeledtével nem is volt más ötlet a fejemben, csak az, hogy fonott kalácsot fogok sütni.
Ezt a receptet a Nők Lapja Konyha Desszert különszámából próbáltam ki. Szerintem be is jött, ezt a receptet fogom most már mindig használni.




Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tk só
10 dkg vaj
2,5 dl tej
7,5 dkg porcukor
1 tasak szárított élesztő
2 tojássárgája
1 kis tojás a lekenéshez



Elkészítés:
1. A lisztet, a szárított élesztőt, a sót összekeverem egy tálban, majd elmorzsolom vele a vajat.
2. A tejet meglangyosítom, belekeverem a porcukrot és a 2 tojássárgáját is hozzáadom.
3. A vajas liszt közepébe öntöm tejes keveréket, és szépen összedagasztom kézzel. 
4. Letakarva langyos helyen kb. 30 percig kelesztem.
5. Ha szépen megkelt a tészta, kiveszem a tálból, kicsit még átgyúrom. Két részre osztom, majd két kb. 40-50 centi hosszú rudat formálok belőlük.
6. Négyes fonásban összefonom, majd ezt is letakarom és még kelesztem 20-25 percig.
7. Sütőpapíros tepsire teszem, először 170 fokon sütöm 20-25 percig, majd 150 fokon folytatom egészen addig, amíg a teteje szépen meg nem pirul.



1 megjegyzés: