2016. április 13., szerda

Erdei gyümölcsös mousse torta


A költözködés miatt egy kicsit később lett elkészítve a Szerelmem szülinapjára, de ami késik, nem múlik! Mindig sütök neki tortát, így idén sem maradhatott ez el.
Kicsi piskóta, sok krém, így tökéletes egy torta!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 9 dkg vaj

Mousse-hoz:
- 1 nagy doboz erdei gyümölcsös Jogobella
- 1 kis doboz vegyes erdei gyümölcs
- 1,5 dkg HR zselatin
- fél dl hideg víz
- 3 dl habtejszín
- 10 dkg étcsoki

Díszítésnek még több étcsoki, gyümölcs
és kell egy kevés lekvár a két piskótalap közé

Elkészítés:
1. A csokit megolvasztom a mikróban vagy gőz felett, és egy lapos felületű, sima deszkára/tepsire öntöm, szétkenem rajta vékonyan és ha kihűlt, akkor beteszem a hűtőbe.
2. A piskótatészta: a tojásokat szétválasztom és először a tojásfehérjét a cukor felével, majd a sárgáját a cukor másik felével és az olvasztott vajjal habosra verem. A két habot óvatosan összeforgatom, majd a lisztet rászitálom apródonként.
3. Amíg sül a piskóta, addig el tudom készíteni a mousse-t. A joghurtot, a gyümölcsökkel összekeverem, a zselatint elkészítjük, majd amíg ez hűl, addig felverem a tejszínhabot. Ha mindennel megvagyok, akkor összekeverem őket.
4. A kerek formámat kibélelem, vagy kivajazom-kilisztezem, mehet bele a tészta és az előmelegített sütőben sütöm először 170-180 fokon, amíg szépen megemelkedik, majd utána 160 fokra leveszem és addig sütöm, míg a közepe is át nem sül. Ha elkészült rácson hagyom kihűlni.
Ha kihűlt a tészta, akkor középen elvágom és megkenem az ízlés szerint kiválasztott ízű lekvárral, majd ráteszem a felső piskótalapot.
5. A tésztát visszateszem a formába, vagy visszakapcsolom és erre öntöm rá a mousse 1/3-át, a hűtőben eddig hűlt csokiból kés vagy egy hagyományos zöldséghámozóval csíkokat húzok le a csokiból. (vagy egyszerűbb megoldás, ha olyan vékonyra simítod a csokit, hogy csak szét kell tördelni) Ezeket a csíkokat ráteszem a krémre, majd erre jöhet egy újabb adag krém, újabb csoki és a végén a maradék mousse.
6. A hűtőben kell még dermednie 1-2 órát, ha elkészült, akkor lehúzom vagy kikapcsolom a formát, majd a tetejét díszítem csokiforgáccsal és gyümölcsökkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése