A karácsony közeledtével mindig erős fejtörést okoz, hogy mit kellene sütni, mi az, amit szeret mindenki és persze az időmbe is beleférjen.
A zserbó az egyik kedvenc sütim, a Nők Lapja Konyha Desszert tavalyi számában pedig találtam egy receptet zserbó kalács néven. Hát nekem se kellett több, azonnal meg is sütöttem 😁 Tehát a recept onnan van, de azért leírom.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- csipet só
- 1 cs. instant élesztő
- 3 dl langyos tej
- 6 dkg vaj
Töltelékhez:
- 12 dkg dió, apró darabokban vagy darálva
- 20 dkg baracklekvár
- 8 dkg aszalt barack, darabolt
- 8 dkg étcsoki, aprítva
Nyújtáshoz: liszt
Tetejére: 1 tojássárgája, 2-3 ek. tej, 1 marék szeletelt mandula
Elkészítés:
1. A langyos tejben felfuttatom az élesztőt (nem fontos, de én mindig felfuttatom). Addig a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, sót, elkeverem. Ha nem futtattam az élesztőt, akkor beleszórom és úgy öntöm rá a langyos tejet, de ha felfuttattam, akkor a tejben felfuttatott élesztőt öntöm hozzá. Így kezdem el dagasztani, majd amikor már jól összeállt a tészta, akkor beledolgozom a puha vajat is. Lefedve kb. 1 óra alatt, meleg helyen a duplájára kelesztem.
2. A töltelék hozzávalóit összedolgozom.
3. A sütőt előmelegítem 180 fokra (én alsó-felső sütést használtam).
4. A megkelt tésztát 3 részre osztom, lisztezett felületen mind a hármat kb. 40x25 cm-es ovális formára nyújtom. Mindegyiken eloszlatom a tölteléket és a hosszanti oldalánál kezdve feltekerem és a végét jól összecsípem.
5. Ha sikerült az összes rudat megformálni, akkor egymás mellé helyezem őket és összefonom, mint a fonott kalácsot.
6. A tetejére a tojássárgáját a tejjel összekeverem és lekenem a kalács tetejét vele. A tetejét meghintem a szeletelt mandulával.
7. Sajnos én a sütőtepsibe tettem, ahol persze jól kinőtte magát a kalács, így legközelebb biztosan egy kisebb tepsibe teszem, akkorába, amibe a hossza belefér és nem túl széles.
Sütőpapírt teszek alá és így sütöm kb 45-50 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése