Két pitét készítettem, az egyiket otthonra, a másikat az irodába.
Mindig is szerettem volna kipróbálni, hogy nem csíkokkal halmozom el a pitét, hanem az egészet beborítom.
Most eljött ennek is az ideje ☺️
A másik sajnos nagyobb formába került, így nem jutott a tetejére sok tészta, így csak csillagokat szaggattam rá és a szélére fonatot készítettem.
Legalsó kép a kedvencem, a pite mielőtt sütőbe került ☺️
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 125 g hideg vaj
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 40 dkg (fagyasztott) áfonya
- 1 ek. keményítő
- 1 ek. porcukor
- 1 tk. őrölt fahéj
Tetejére: 1 tojás
Nyújtáshoz: liszt
Elkészítés:
1. A lisztet a porcukorral, a sóval és a vajjal elmorzsolom, hozzáadom a tojást, összegyúrom. Befóliázom és fél órára hűtőbe teszem.
2. Addig elkészítem a tölteléket. Egy lábasba teszem az áfonyát, hozzáadom a porcukrot, a fahéjat és a 2 evőkanál vízzel elkevert keményítőt. Addig forralom, míg az áfonya levet ereszt, majd a főzéstől besűrűsödik.
3. A tészta 2/3-át lisztezett felületen kinyújtom, akkorára, hogy egy 24 cm-es piteformát kitöltsön és még a szélére is jusson.
4. Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Én alsó-felső sütést használtam.
5. A maradék tésztát akkorára nyújtom, hogy befedje a pitét.
Tetszés szerinti formákat lehet kiszúrni és a maradék tésztából.
6. Az áfonyát a tésztára szedem, elegyengetem.
Óvatosan ráteszem a borító tésztalapot.
Akár csillagokkal körbe lehet tenni a pite szélét is.
7. Felvert tojással megkenem a tésztát.
8. Nagyjából 30 perc alatt készre is sül a pite.
9. Porcukorral meghintem a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése