2021. december 8., szerda

Mákos babka

 Sziasztok!

 Minden évben karácsony tájékán sütök valami mákosat. Igyekszem nem a beiglire koncentrálni, inkább valami mást kitalálni. Idén a babkára esett a választásom. Így készült el a mákos babka.

A recept a már általam elkészített babka receptje, azon semmit sem változtattam. Csak a töltelék más.

Jó készülődést mindenkinek az ünnepekre !

 

 

 


 

Hozzávalók:

Tésztához:
- 55 dkg liszt + nyújtáshoz
- 10 dkg cukor
- 1 tasak szárított (7g) vagy 3 dkg friss élesztő
- 1tk só
- 2 nagy tojás
- 1,2 dl langyos tej
- 15 dkg puha vaj

Töltelékhez:
- 3 dl tej
- 10 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- kb. 10 dkg darált mák

- 1 egész tojás a lekenéshez
 
 
 

 
Elkészítés:

1. A tésztát készítem el először. Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatom. 
Addig a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, sót, tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt is.
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdem és közben folyamatosan hozzákeverem a puha vajat.
Mikor elválik az edény falától, letakarom és a duplájára kelesztem.
2. Töltelék: A szokásos módon elkészítem a pudingot a cukrokkal, majd a végén belekeverem a mákot is és hagyom hűlni.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtom téglalappá.
Megkenem a mákos pudinggal.
4. Feltekerem a tésztát, mint a bejglit, majd éles késsel félbevágom és a két részt hosszában összefonom.
5. Kivajazott 24 cm-es tortaformába illesztem körben, majd csiga alakban, így szép kerek alakja lesz. 
180 fokos előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütöm (alsó-felső sütés), de érdemes tűpróbát is végezni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése