2016. szeptember 6., kedd

Barackos pite

Eredetileg a recept szilvásra szólt, én most barackkal készítettem el, mert kaptam egy ládával, valamit kezdeni kellett vele :)
Két pite született... az egyik nekem kevés változtatással, egészségesebben (lásd a hozzávalóknál zárójelben), a másik pedig a teljesen hagyományos összetevőkből készült.
A képeken a fodros szélű formában látható az enyém, bár a színéből megállapítható :)
A hozzávalók mennyisége egy pitére lesz elég!
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg búza finomliszt 
(vagy 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt és 10 dkg zabpehelyliszt keveréke)
- 12 dkg vaj
- 6 dkg porcukor (vagy nádcukorból készült porcukor)
- 1 tojássárgája
Töltelék:
- 6 dkg vaj
- 6 dkg porcukor (vagy nádcukorból készült porcukor)
- 2 tojássárgája
- 1 tk sütőpor
- reszelt citromhéj
- 10 dkg liszt (vagy zabpehelyliszt)
- 50 dkg őszibarack
- pár kanál nádcukor
- őrölt fahéj, őrölt kardamom
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, vajat, porcukrot elmorzsolom. A tojássárgáját hozzáadom és összegyúrom. Picit pihentetem.
2. Kibélelem a formám vagy vajjal-liszttel kikenem. A tésztát akkorára nyújtom ki, hogy a forma oldalára is jusson belőle. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütöm a tésztát.
3. A tölteléket elkészítem, míg sül a tészta.
A puha vajat habosra keverem a porcukorral, hozzáadom a tojássárgáját, a sütőport, az ízlés szerinti mennyiségű reszelt citromhéjat, majd apránként keverem bele a lisztet. 
4. Az elősütött tészta tetejére kenem egyenletesen a tölteléket, majd a szeletelt barackot is ráhelyezem tetszés szerint, meghintem a tetejét a kardamomos-fahéjas nádcukorral. 
5. 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt kész. 
/Tipp: a sütés vége felé átkapcsolom csak felső sütésre, hogy szépen megpiruljanak a gyümölcsök.
Recept: Nők Lapja Konyha Desszert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése