Nem is írok hozzá sokat, csak annyit, ha egyszer ezt a receptet valaki kipróbálja, soha többet nem akar más fajtát enni 😁
Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 50 g cukor
- 40 g vaj/margarin
- 1 egész tojás
- 1,5 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
-1 citrom héja
- 1 csomag vaníliás cukor
Öntet:
- 1 csomag dr. Oetker vaníliaöntet
- 3 dl tej
Diós rész:
- 20 dkg dió
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
Elkészítés:
1. A langyos tejben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt.
2. Közben a keverőtálba kimérem a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, beleteszem az egész tojást, a felfuttatott élesztős tejet és belereszelem a fél citrom héját. Kézzel vagy géppel kidagasztom.
3. Letakarom és legalább fél órán keresztül meleg helyen kelesztem.
4. Addig elkészítem a diós részt. A diót összekeverem a cukorral, a citrom másik felét ide reszelem bele.
5. A vajat felolvasztom.
6. Én egy 24 cm-es kerek tortaformát használtam a sütésnél, ezt ki is kentem vajjal és egy kevés diót szórtam rá.
7. A megkelt tésztát kinyújtom, és kicsi pohárral (én egy kb. 2,5 cm átmérőjű poharat használtam) vagy kis kerek pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatok ki belőle.
8. A tésztát belemártom az olvasztott vajba és belehempergetem a dióban, így teszem bele a tortaformába, folyamatosan rétegezem. Ezt addig folytatom, míg el nem fogy a tészta. A maradék diót rászórtam és egy kevés maradék vajat is lehet a tetejére önteni.
9. Félreteszem kb. 20 percre lefedve meleg helyre, hogy még keljen egy kicsit. Addig a sütőt bekapcsolom és előmelegítem alsó-felső sütési funkción 170 fokra.
10. Az aranygaluskát beteszem a sütőbe a pihentetés után és kb. 30 percig sütöm.
11. Kicsit lustább verziót választottam, nem készítettem főzött vaníliasodót, én a dr. Oetker vaníliaöntetport kevertem ki tejjel.
12. Ha elkészült az aranygaluska, akkor szedek ki belőle gombócokat egy tálkába, jó sok öntettel meglocsolom és már kész is :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése