Karácsonykor szerintem elég gyakori édesség a méteres kalács.
Én is ezt készítettem el, de torta formájában.
Aki szereti a méteres kalácsot, annak ezt kötelező elkészíteni :)
Elég sok lépésből áll, de a folyamatokat egymásba is lehet építeni.
Pl. amíg sül az egyik torta, addig a másikat már elő is lehet készíteni :)
Hozzávalók:
Világos piskótához:
- 12 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 4 tojás
- fél csomag sütőpor
Kakaós piskótához:
- 10 dkg liszt
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg cukor
- 4 tojás
- fél csomag sütőpor
Vaníliás krémhez:
- 3 dl tej
- 7,5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg vaj
Puncs krémhez:
- 3 dl tej
- 7,5 dkg cukor
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- 15 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj
Díszítéshez:
10 dkg étcsoki
kevés tejszín
Elkészítés:
1. Világos piskótához kettéválasztom a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verek, miközben hozzáadagolom a cukrot. Ezután beleforgatom a sárgákat is, majd a végén a sütőporral elkevert lisztet is.
2. A sütőt előmelegítem 160 fokra. A tésztát kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm, majd kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Tűpróbával mindenképp ellenőrizni kell.
Ha kihűlt 2 lapba vágom vízszintesen.
3. A sötét piskótához kettéválasztom a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verek, miközben hozzáadagolom a cukrot. Ezután beleforgatom a sárgákat is, majd a végén a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet is.
4. A tésztát kivajazott, lisztezett tortaformába öntöm, majd kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Tűpróbával mindenképp ellenőrizni kell.
Ha kihűlt 2 lapba vágom vízszintesen.
5. A vaníliás krémhez 2 dl tejet felforralok a cukorral, majd besűrítem a maradék 1 dl tejben elkevert pudingporral. Kihűtöm, majd habosra keverem a vajjal.
6. A puncs krémhez ugyanúgy a 2 dl tejet felforralom a cukorral, majd besűrítem a maradék 1 dl tejben elkevert pudingporral. Kihűtöm, majd habosra keverem a vajjal.
7. Összeállítom a tortát.
I. Kakaós lap
II. Vaníliás krém
III. Világos piskóta lap
IV. Puncs krém
V. Kakaós lap
VI. Vaníliás krém
VII. Világos piskóta lap
VIII. Puncs krém
A maradék puncs krémmel bekenjük a torta oldalát is.
8. A díszítéshez üvegtálkában mikróban megolvasztom a széttördelt csokit, kevés forró tejszínnel folyékonyabbá teszem. Ezt öntöm a torta tetejére és hagyom, hogy kicsit lecsorogjon az oldalára is.
Recept és ötlet a tavalyi Nők lapja Konyha Desszert különszámából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése