Végre eljött az alkalom, hogy bemutassam az egyik kedvenc reggelimet, a zabkását, ami ugye nagyon egészséges, tápláló és finom is - főleg, ha sok-sok gyümölccsel halmozom el a végén -, valamint vitaminokat és rostokat is tartalmaz.
A sok süti után, most még inkább a blogom egészség részével foglalkozom. Pláne, hogy csak nem kellene a nyáron sok munkával ledolgozott kilókat a sütikkel visszaszedni :)
Egyébként nem csak a sütiket eszem ám folyamatosan, mert az a kedves páromnak köszönhetően gyorsan elfogy :) Majdnem minden nap eszek pl. zabkását, csak nincs arra annyi időm, hogy ilyen szépen kidíszítsem és lefotózzam...
Egyébként nem csak a sütiket eszem ám folyamatosan, mert az a kedves páromnak köszönhetően gyorsan elfogy :) Majdnem minden nap eszek pl. zabkását, csak nincs arra annyi időm, hogy ilyen szépen kidíszítsem és lefotózzam...
Manapság a zabkása egyre nagyobb teret hódít meg, sokféle variációja létezik. Én is igyekszem mindig változatosan elkészíteni.
A finomszemű változatát használom a zabpehelynek, mert egyrészt ez a fajta sokkal gyorsabban kész van, másrészt, ha zabkekszet sütök, abban is sokkal szebben mutat.
Cukrot és más édesítőt sem adok hozzá, mert a gyümölcsök eléggé megédesítik. Aki szeretne, természetesen tehet bele cukrot vagy édesítőt is.
Az alap zabkása recept: 1 dl tej, 1 dl víz, 35 gr zabpehely és 5 gr zabkorpa
Ezt lehet aztán variálni kedvünk szerint fűszerekkel, zöldségekkel, aszalt és friss gyümölcsökkel, magvakkal...stb.
Hozzávalók:
1 dl tej
1 dl víz
35 gr zabpehely
5 gr zabkorpa
2 kivi
1 alma
díszítés: 1,5 kivi, egy marék aszalt áfonya
Elkészítés:
1. A zabpelyhet, a zabkorpát egy tálba teszem, felöntöm a tej és víz keverékével, beteszem a mikróba. Magas fokozaton melegítem egy kicsit, aztán kiveszem, megkeverem, és megint beteszem, közben már figyelem, hogy ki ne fusson véletlenül. Nem igazán szoktam figyelni, hogy hány percig van bent, mert mindig az állagát nézem a zabkásának, így nem tudom megmondani, hogy hány percet vesz igénybe ez a folyamat. A lényeg, hogyha a zab már szinte teljesen magába szívta a tejet, de még egy kicsit "szaftos", akkor jó :)
2. A kivit és az almát összeturmixolom.
3. A gyümölcspürét összekeverem a zabkásával.
4. Lényegében az étel kész is van, már csak a díszítés van hátra, ez pedig már csak a képzelettől függ, ki hogyan dekorálja :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése