Közkedvelt őszi finomság a fahéjas csiga, bekuckózós hideg napokon annyira jól tud esni.
Most, hogy igazán ősziesre fordult az időjárás, én is elkészítettem, mascarponés mázzal a tetején.
(A recept részben Bebepiskótától származik, néhány helyen változtattam rajta.)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 2 db M méretű tojás
- 1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
- 2,5 dl tej
A töltelékhez:
- 15 dkg cukor
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 7 dkg vaj
A tepsi kikenéséhez:
egy kevés vaj (kb. 1 ek.)
Mascarpone krémhez:
- 3 púpos evőkanál mascarpone
- 3 evőkanál tej
2 evőkanál porcukor
- 6 dkg fehércsoki
Elkészítés:
1. A langyos tejben elkeverem az élesztőt 1 teáskanál cukorral. Hagyom felfutni.
2. A száraz összetevőket összekeverem (liszt, cukor, vaníliás cukor, só), majd hozzáadom az olvasztott vajat, a két tojást és a felfutott élesztőt.
3. Ezt a masszát pár perc alatt kidagasztom, majd meleg helyen jól letakarva kelesztem 1 órán át.
4. A tésztát kinyújtom, nekem kb. 70x40 cm-es téglalap jött ki.
5. A töltelékhez összekeverem a cukrot a fahéjjal, a vajat pedig megolvasztom. A vajat rákenem a kinyújtott tészta egész felületére, majd a fahéjas cukorral egyenletesen megszórom.
6. Én azt a megoldást választottam, hogy csíkokat vágtam és azt tekertem fel, mert így szerintem szebb csigák lesznek belőle és nem tart sokkal tovább az elkészítése sem.
7. A tepsit (23x35 cm-es) kikentem egy kevés vajjal, ebbe jött a 15 nagyobb és 3 kisebb csiga. (Képen) Ezt még letakarva kb. 30 percig pihentettem.
8. A sütőt alsó-felső sütésben előmelegítem 175 fokra.
9. A csigáknak elég kb. 25 perc sütés. Kihűtöm őket.
10. A mascarpone krém hozzávalóit simára keverem és ha kihűltek a csigák, megkenem őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése