2025. október 5., vasárnap

Fahéjas csiga

Közkedvelt őszi finomság a fahéjas csiga, bekuckózós hideg napokon annyira jól tud esni. 

Most, hogy igazán ősziesre fordult az időjárás, én is elkészítettem, mascarponés mázzal a tetején.

(A recept részben Bebepiskótától származik, néhány helyen változtattam rajta.)



Hozzávalók:

A tésztához:

- 60 dkg liszt

- 10 dkg cukor

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 csipet só

- 10 dkg vaj

- 2 db M méretű tojás

- 1 csomag instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss)

- 2,5 dl tej


A töltelékhez:

- 15 dkg cukor

- 3 teáskanál őrölt fahéj

- 7 dkg vaj


A tepsi kikenéséhez: 

egy kevés vaj (kb. 1 ek.)


Mascarpone krémhez:

- 3 púpos evőkanál mascarpone

- 3 evőkanál tej

2 evőkanál porcukor

- 6 dkg fehércsoki



Elkészítés:

1. A langyos tejben elkeverem az élesztőt 1 teáskanál cukorral. Hagyom felfutni.

2. A száraz összetevőket összekeverem (liszt, cukor, vaníliás cukor, só), majd hozzáadom az olvasztott vajat, a két tojást és a felfutott élesztőt. 

3. Ezt a masszát pár perc alatt kidagasztom, majd meleg helyen jól letakarva kelesztem 1 órán át.

4. A tésztát kinyújtom, nekem kb. 70x40 cm-es téglalap jött ki.

5. A töltelékhez összekeverem a cukrot a fahéjjal, a vajat pedig megolvasztom. A vajat rákenem a kinyújtott tészta egész felületére, majd a fahéjas cukorral egyenletesen megszórom.

6. Én azt a megoldást választottam, hogy csíkokat vágtam és azt tekertem fel, mert így szerintem szebb csigák lesznek belőle és nem tart sokkal tovább az elkészítése sem.



7. A tepsit (23x35 cm-es) kikentem egy kevés vajjal, ebbe jött a 15 nagyobb és 3 kisebb csiga. (Képen) Ezt még letakarva kb. 30 percig pihentettem.

8. A sütőt alsó-felső sütésben előmelegítem 175 fokra. 

9. A csigáknak elég kb. 25 perc sütés. Kihűtöm őket.

10. A mascarpone krém hozzávalóit simára keverem és ha kihűltek a csigák, megkenem őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése