Sokszor szoktam készíteni, igazi kedvenc nálunk.
Csokisan, marcipánosan vagy éppen csokis-diósan. Mindenhogy finom és istenien néz ki.
Most egy csokis és egy csokis-diós készült.
(Ha marcipánnal szeretnénk elkészíteni, akkor a folyamat ugyanez, a végén dió helyett marcipán csíkokat teszünk a csokis krém tetejére.)
Hozzávalók 2 kalácshoz:
55 dkg liszt + nyújtáshoz
10 dkg cukor
1 tasak szárított (7g) vagy 3 dkg friss élesztő
1tk só
1 citrom reszelt héja
2 nagy tojás
1,2 dl langyos tej
15 dkg puha vaj
Töltelékhez:
15 dkg étcsoki
12 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
2 ek. kakaópor
ízlés szerinti durvára vágott dió
Elkészítés:
1. A tésztát készítem el először. Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatom. Addig a lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, sót, citromhéjat, tojásokat és a felfuttatott élesztőt.
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdem és közben folyamatosan hozzákeverem a puha vajat.
Mikor elválik az edény falától, letakarom és a duplájára kelesztem.
2. Töltelék: a csokoládét megolvasztom a vajjal, hagyom kicsit hűlni, majd hozzáadom a kakaóport és a porcukrot.
3. A megkelt tésztát megfelezem. Lisztezett felületen kinyújtom kb. 30x40-es téglalappá.
Megkenem a csokis töltelékkel és megszórom a dióval (Én most csak az egyiket szórtam meg dióval).
Megkenem a csokis töltelékkel és megszórom a dióval (Én most csak az egyiket szórtam meg dióval).
4. Feltekerem a tésztákat, mint a bejglit, majd éles késsel félbevágom és a két részt hosszában összefonom.
5. Kivajazott kenyérformába teszem őket. Letakarva hagyom kelni még kb. 1 órát kelni, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöm őket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése