Ígértem még a blogom indulásakor, hogy megmutatom melyik az a bonbon, amit először elkészítettem és imádom, nos hát ez lenne az, habár akkor nem festettem meg így fehérre a külsejét (ezt a bonbont a Milka foltos táblacsokija ihlette meg), de nekem úgyis nagyon tetszett. A bejegyzés végén lesz a kép róla :) A kedvencem ez a bonbon, mert hasonlít az íze a Kinder csokiéhoz, nincs is túlvariálva, egyszerű, de fincsi csoki.
Régen nem készítettem bonbont, de hát a jó munkához idő kell, az meg sosincs.
Plusz most van itt a Mikulás, a csokik, a bekuckózás ideje, ilyenkor 1-2 falat csoki is kell a boldogsághoz.
Hozzávalók
15 darab bonbonhoz:
150 gr tejcsokoládé
1 tk
porított kakaóvaj
Töltelékhez:
100 ml
tejszín
100 gr fehércsoki
1 tk vaj
1tk méz
Elkészítés:
1. A tejcsokit temperálom: megolvasztom a mikróban üvegtálban, többször
is kiveszem és megkevergetem közben, míg el nem éri a 40 fokot. Átöntöm
egy másik tálba, hogy jobban hűljön. Kevergetem, egészen addig, amíg 35-36 fok
lesz a hőmérséklete, ekkor beleteszek 1 teáskanál porított kakaóvajat.
Kevergetem
ismét, majd amikor eléri a 30-31 fokot, akkor mehet a bonbonformába. Most már
gyorsan kell vele dolgozni.
Kiöntöm
vele a formát, minden mélyedésbe beletöltöm az olvadt csokit. Néhányszor a munkapulthoz
ütöm, hogy ne maradjanak légbuborékok benne.
A
felesleges csokoládét kifolyatom belőle azzal a módszerrel, hogy a formát fejre
fordítom és hagyom, hogy kicsöpögjön belőle. A maradékot lehúzom róla egy
habkártyával.
A
munkalapra már előre odakészített sütőpapírra két poharat teszek és arra
fektetem továbbra is fejjel lefelé a formát. Várok egy kicsit, hogy kijöjjön a
maradék csoki, majd a felesleget megint lehúzom róla.
Most
pedig mehet a hűtőbe kb. 10-15 percre.
Addig
előkészítem a tölteléket.
2. A ganache elkészítése:
a tejszínt felteszem melegedni, de nem kell felforralni,
csak addig melegítem, amíg a szélén buborékok jelennek meg.
A fehércsokit
kissé megolvasztom mikróban.
A
tejszínt ráöntöm a csokira, kevergetem, majd beleteszem a vajat, a mézet és
összekeverem.
A
bonbonformát kiveszem a hűtőből.
A tölteléknek
szobahőmérsékletűnek kell lennie, beletöltöm a habzsákba és mehet a
formába, de hagyok egy kis helyet, hogy le tudjam majd zárni csokival.
Ismét
beteszem a hűtőbe.
3. Újból
temperálom a maradék tejcsokit. Közben már előkészítem a formát, hogy ne legyen
túl hideg a talpalásnál.
Ráöntöm a
csokit és figyelem, hogy minden mélyedésbe megfelelő mennyiség jusson, azután
egy határozott mozdulattal lehúzom a maradékot.
4. Most
ismét a hűtőbe kerül nagyjából 1 órára, majd ha kész, akkor ki lehet fordítani
a bonbonokat a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése