Mostanában kaptam egy pár zacskó diót, így nem is volt kérdés, hogy kipróbáljam a házi dióvajat elkészíteni.
Kicsit macerás az aprítóval dolgozni, de aztán olyan finom dióvajat kaptam végeredményül, hogy idén karácsonykor biztosan ez fog a bejglibe kerülni.
A zabkására csak egy kis chiamagot szórtam. A dióvaj fogja úgyis megadni a zabkása ízét, ja és a narancs, amivel díszítettem :)
(Mogyoróvajas
zabkását szoktam enni, de azt nem saját készítésű mogyoróvajjal, hanem boltival, mogyoróvajat még nem készítettem. Nagyon szeretem egyébként, mert csinálok egy alap zabkását
és csak elkeverem benne a vajat. Gyors megoldás rohanós reggeleken.)
Zabkásához:
1 dl tej
1 dl víz
35 gr zabpehely
5 gr zabkorpa
Dióvajhoz:
1 maréknyi dió
kb. 2 ek. olaj (dió, mandula, olíva, amit szimpatikus)
kevés méz
Zabkása elkészítése:
A zabpelyhet, a zabkorpát egy tálba teszem, felöntöm a tej és víz
keverékével, beteszem a mikróba. Magas fokozaton melegítem egy kicsit,
aztán kiveszem, megkeverem, és megint beteszem, közben már figyelem,
hogy ki ne fusson véletlenül. Nem igazán szoktam figyelni, hogy hány
percig van bent, mert mindig az állagát nézem a zabkásának, így nem
tudom megmondani, hogy hány percet vesz igénybe ez a folyamat. A lényeg,
hogyha a zab már szinte teljesen magába szívta a tejet, de még egy
kicsit "szaftos", akkor jó.
Dióvaj
elkészítése:
1. A diót
beleteszem az aprítógépbe és elkezdem összezúzni. Néha megállítom, az oldalára
tapadt diót visszalökdösöm, eközben mindig teszek bele egy kis olajat. Fontos, hogy mindig figyelni kell az állagát, és úgy adagolni bele az olajat.
2. Amikor már
eléggé összetörte és már szinte krémes állagú a dió, akkor beleteszem a mézet
és még egy kicsit hagyom a gépet járni.
3. Ezek után kész
is a dióvajam, már csak össze kell keverni a zabkásával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése